субота, 21. април 2012.

(Dobro)jutarnji program

"#onokad se probudiš i upališ tv i gledaš jutarnji program"

Svi to radimo ponekad, zar ne? Probudimo se, kosa na sve strane (ako je imamo dovoljno dugu), podočnjaci do poda (nadamo se da će splasnuti do podneva), jutarnja higijena, palimo TV, nađemo neki jutarnji program i onda odemo u kuhinju da spremamo doručak. Dok voda u lončetu brboće, sa TV-a slušamo kakvo je vreme, gde su najveće gužve u gradu, kao i šta bismo mogli da posetimo od kulturnih dešavanja te nedelje.

Kod mene u porodici veoma često ujutru gledamo jutarnji program TV Vranje, "Dan pred nama". Mama je uspostavila taj običaj odavno, a mi ga se vrlo često pridržavamo. Razlog je jednostavan - dosta informacija o dešavanjima u gradu, raznovrsni gosti i muzika pomešani sa ciljem da nam početak dana prođe ugodno i prijatno.
I sve je to fino, sam program nije toliko loš, dolaze i lekari i daju savete, odgovaraju na pitanja gledalaca, pojavi se i neki predstavnici javnih preduzeća pa pričaju o radovima, problemima i sl. Iskopirali su i onaj fazon kada se Gorica i Dragan na 5 min uključe sa radija pa svi zajedno čavrljaju. Međutim, ima mesta za dosta poboljšanja, najviše u muzičkom delu.

Naime, tehničari koji tamo puštaju muziku se kao pijani plota drže svetog muzičkog trojstva - Georgijev, Bojan Marović, Saša Kovačević. Uleti tu još poneko, naravno, ali mi se čini da stalno slušam jedne iste pesme. U stvari, jednu istu pesmu.
Uz dužno poštovanje prema delima pomenutih muzičara, mislim da bi trebalo da tu čujemo i mnogo nove, divne muzike koju svet stvara.

Da li je problem u muzičkom dinaru, odnosno nemanju para za kupovinu prava za emitovanje spotova drugih izvođača, pa onda vrte ove koje su kupili pre 10 godina? Ili je u pitanju lenjost muzičog urednika (ukoliko takav postoji)? Možda postoji neko ko zabranjuju drugačiju muziku?

Kako je fokus na domaćoj pop muzici (ma šta to u ovom trenutku značilo), dajte nam malo Eve Braun, Velikog Prezira, S.A.R.S., Svi Na Pod!, Vladu Divljana, pa KKN, Obojeni program, Izdrži ribice, Lollobrigidu, Darkwood Dub...

Malo subverzije, hrabrosti i rizika, to je ono što je potrebno za osvežavanje plejliste jutarnjeg programa TV Vranje.
Ko ne reskira, taj ne dobija, kaže narodna mudrost.



Нема коментара:

Постави коментар